Snel en eenvoudig centrale stooktoestellen digitaal registreren

Delen

Lommel, 31 januari 2024

Installateurs zijn waarschijnlijk bekend met de verplichte registratie van centrale stooktoestellen bij VEKA. Deze verplichting geldt eigenlijk al sinds 1 januari 2023, maar de overheid had besloten een overgangsperiode in te lassen tot 1 september 2023.

Waar bestaat deze registratie uit en wat zijn belangrijke details voor installateurs? Hieronder volgt meer informatie.

Wat is de meldingsplicht voor stooktoestellen?

In 2022 heeft het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) de meldingsplicht ingesteld voor centrale stooktoestellen. Het is verplicht om na keuring of onderhoud van een centraal stooktoestel de registratie digitaal uit te voeren binnen 30 dagen. De registratie moet worden uitgevoerd door een erkende technicus.

Om dit proces eenvoudig te maken, heeft VEKA een webtoepassing ontwikkeld die installateurs toegang geeft tot de registratieportal. Via Cafca Software kun je dus ook je attesten snel en eenvoudig digitaal doorsturen naar VEKA. Wil je hier alles over weten? Vraag dan hier een demo aan.

Overgangsperiode tot 1 september 2023

Hoewel 1 januari de officiële startdatum is van de registratieverplichting, werd er een overgangsperiode ingesteld tot 1 september 2023. Hier zijn twee belangrijke redenen voor:

Installateurs moesten wennen: VEKA wilde installateurs laten wennen aan de overstap van handmatige registratie op papier naar de automatische registratie online.

Koppeling met software stond nog niet op punt: De webtoepassing van VEKA was beschikbaar, maar de automatische koppeling met software van installatiebedrijven is pas sinds 1 september 2023 mogelijk. VEKA heeft nauw samengewerkt met softwarebedrijven zoals Cafca om dit te bereiken.

Sinds 1 september kunnen installateurs hun digitale attesten automatisch via hun softwarepakket registreren bij de overheid.

Hoe helpt je sofwarepakket bij de verplichte registratie?

Ruim 25% van alle geregistreerde attesten zijn afkomstig van Cafca Software voor installateurs. Deze koppeling maakt het mogelijk om alle activiteiten die worden uitgevoerd door een installateur automatisch door te sturen naar de overheid. Installateurs kunnen nu dus gemakkelijk attesten opstellen en de verplichte meldingen automatisch doorsturen. Handmatige invoer is niet meer nodig. Wil je hier alles over weten? Vraag dan hier een demo aan.

Let op: registratie verplicht vanaf 1 januari 2023

De introductie van de overgangsperiode betekent niet dat de registratie pas verplicht is vanaf 1 september 2023. De verplichting om de keuringen en onderhoud van stooktoestellen te registreren geldt nog steeds vanaf 1 januari 2023.

Daarom is het belangrijk dat alle administratie van dit jaar zorgvuldig wordt geregistreerd. Installateurs kunnen hun werkzaamheden gemakkelijk registreren en digitaal doorsturen via hun softwarepakket.
_________________________________________________________________________

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jean-Pierre Cuypers van Cafca Software: jpcuypers@cafca.be of +32 11 54 70 18. Algemene contactgegevens zijn als volgt:

Cafca NV
www.cafcasoftware.be | info@cafcasoftware.be
+32 11 55 40 10

TIPS, UPDATES EN NIEUWTJES

Altijd als eerste op de hoogte? Schrijf je in op onze e-mail nieuwsbrief